De ce sa ne ducem copiii la ateliere de dezvoltare a creativitatii

In prezent traim in era digitala , o era in care totul este computerizat si creat pentru a ne face viata mai usoara. O idee de principiu nemaipomenita, dar care din pacate ne face mai lenesi . Ganditi-va doar la varietatea de jocuri pentru telefoane si calculatoare. Foarte multi dintre noi pierdem extrem de mult timp stand in fata unui astfel de gadget fara a face nimic constructiv. In mod inconstient aceste jocuri ne fac sa fim mai superficiali, mai introvertiti si ne reduc enorm capacitatea de concentrare si gandire. Astfel ajungem sa ne pierdem una dintre cele mai importante calitati pe care le poate avea rasa umana-creativitatea.

Creativitatea este procesul de creare al ideilor originale ce au valoare. Cel mai adesea acestea provin din interactiunea modurilor interdisciplinare diferite de a vedea lucrurile. Deci, poate nu ar trebui ca elevii din ziua de azi sa se planga atat de tare ca au prea multe materii de invatat. Chiar daca nu intelegem rostul lor pe moment nu putem sti nicioadata cand ne-ar trebui acele informatii pe care noi le consideram inutile. Toti oamenii se nasc creativi, dar din pacate sistemul nostru educational este facut in asa fel incat sa o taie de la radacina. Exista un singur raspuns corect si acela se afla la sfarsitul cartii (cateodata).In sistemul nostru educational greseala este cel mai rau lucru care i se poate intampla unui elev. Pe scurt, educam oamenii sa isi piarda capacitatile creative prin stigmatizarea greselilor.

Fiind inca fragezi la minte , copiii au o imaginatie si o creativitate debordanta care poate fi foarte usor observata prin inovativitatea lor in a gasi o solutie pentru orice. Picasso a spus ca toti copiii se nasc artisti. Arta este in esenta cea mai profunda expresie a creativitatii umane. Copiii cand vor sa realizeze ceva incearca. Chiar daca nu stiu cum, ei incearca. Nu vreau sa spun ca a gresi este acelasi lucru cu a fi creativ, dar daca nu esti pregatit sa gresesti nu vei veni niciodata cu ceva original.

In zilele noastre creativitatea este la fel de importanta in educatie ca stiinta de carte si ar trebui sa le acordam aceeasi importanta. As dori ca totul sa nu se bazeze pe un singur raspuns corect, ca elevii sa fie incurajati sa caute si alte explicatii cat mai neconventionale cu putinta si, mai presus de toate, sa nu fie certati pentru ca au gresit. Consider ca trebuie cultivata gandirea de tip „out of the box”, sa incercam sa gandim in afara tiparelor ,sa le spargem si poate chiar sa creem unele noi. Creativitatea , impreuna cu inteligenta, asigura evolutia continua a intelectului, previne plafonarea si ne mentine mereu angrenati in ceva cu caracter progresiv.

Fii creativ!