8 sfaturi valoroase pentru artistii care picteaza pe panza

 

  O panza curata poate da curs unui val intreg de idei creative, insa poate deveni, la fel de usor, si o sursa veritabila de stres pentru orice artist, generand o serie intreaga de intrebari: „ce pictez?”, „de unde incep?” s.a.. Pentru a-ti face treaba mai usoara, daca suportul tau favorit pentru pictura este panza, iti prezentam o serie de opt sfaturi utile:

1. Cum pregatesti panza
  Intinde panza pe rama din lemn sau cumpara un suport cu panza deja intinsa. Indeparteaza folia din plastic in care acesta vine ambalat si incepe procesul prin aplicarea unor cleiuri sintetice sau a unui strat de ghips menit sa protejeze fibrele panzei si sa netezeasca suprafata acesteia. Aceste substante pot varia in functie de vopselurile folosite ulterior pe panza.

2. Cum pregatesti fundalul
  Dupa aplicarea ghipsului, poti pregati fundalul pentru pictura ta. Daca planuiesti, de pilda, sa pictezi un peisaj furtunos, poti „imbraca” panza intr-o nuanta de gri deschis. Daca, in schimb, intentionezi sa pictezi un peisaj de apus, poti vopsi panza intr-o nuanta calda de bej.

3. Pregateste ustensilele de lucru
  Cum lucrezi mai bine? Atunci cand panza ta este sustinuta de un sevalet ori cand sta intinsa pe o suprafata plata, cu paleta de culori alaturi? Niciuna dintre variante nu este gresita, insa intreg procesul va fi mai usor si mai placut daca pregatesti mediul de lucru inainte de a te apuca de treaba. Pregateste-ti pensulele, paleta, apa si orice alte ustensile de care te vei folosi in timpul activitatii tale.

4. Alege pensulele potrivite
  Anumite pensule sunt mai potrivite pentru pictura pe panza decat altele. Panza poate fi prea dura, de pilda, pentru pensulele pe care le folosesti, in mod normal, pentru tehnica watercolor. Sunt recomandate, asadar, pensulele special create pentru folosirea vopselurilor acrilice si a culorilor in ulei.

5. Pictura suprapusa
  Tehnica picturii suprapuse (eng. underpainting) creeaza, adesea, un contur elementelor din tablou, conferind profunzime picturii. Efectele nu vor fi vizibile imediat dupa finalizarea lucrarii, ci odata ce aceasta se va usca.

6. Alege culorile potrivite
  Daca culorile in ulei au aproape aceeasi culoare inainte si dupa aplicare, acrilicele se intuneca dupa ce se usuca. Alege culorile potrivite luand in calcul aceste schimbari pentru a te asigura ca nuantele utilizate nu vor fi, la final, mult mai inchise decat ti-ai dorit.

7. Experimenteaza folosind medium
  Mediumul este un ulei pentru pictura produs pe baza de lianti naturali care poate fi adaugat in acrilice sau in culorile in ulei pentru crearea unor efecte inedite in cazul picturilor pe panza. Mediumul confera textura, un efect glossy ori un efect mat, in functie de tipul ales.

8. Alege un spatiu sigur in care sa lasi panza la uscat
  Inainte de a te apuca de pictat asigura-te ca ai la dispozitie un spatiu uscat in care sa poti lasa panza la uscat. In caz contrar, opera ta de arta poate suferi daune. In plus, petele de vopsea pot fi destul de dificil de curatat.